Wat is klanttevredenheid en waarom is het belangrijk?

Klanttevredenheid is de mate waarin een klant tevreden is over de producten, diensten of de algehele ervaring met een bedrijf. Het is een belangrijk aspect van het succes van een bedrijf, omdat tevreden klanten meer geneigd zijn om terug te keren en herhaalaankopen te doen, en vaak positieve mond-tot-mondreclame genereren.

In dit artikel

Wat is klanttevredenheid?

Klanttevredenheid kun je beschouwen als een belangrijke Key Performance Indicator (KPI) voor een bedrijf. Het is een meetbare indicator die aangeeft hoe tevreden klanten zijn met de producten of diensten van een bedrijf en hun algemene ervaring met de onderneming. Organisaties gebruiken verschillende methoden om klanttevredenheid te meten, zoals enquêtes, feedbackformulieren of klantbeoordelingen op sociale media of review platforms.

Het monitoren van klanttevredenheid als een KPI helpt bij het identificeren van mogelijke problemen of gebieden die je kunt verbeteren om de algehele klanttevredenheid te verhogen. Een betere klanttevredenheid leidt tot hogere klantloyaliteit, hogere verkoopcijfers en een betere reputatie van het bedrijf.

Door welke factoren wordt klanttevredenheid beïnvloed?

De tevredenheid van klanten wordt door verschillende factoren beïnvloed, waaronder:

 • Kwaliteit van het product of de dienst: Klanten zijn tevredener als het product of de dienst van hoge kwaliteit is en voldoet aan hun verwachtingen.
 • Prijs: De prijs van de dienst of het product kan van invloed zijn. Als klanten het gevoel hebben dat ze waar voor hun geld krijgen, zijn ze over het algemeen tevredener.
 • Klantenservice: De manier waarop je klanten behandelt als bedrijf en de kwaliteit van je klantenservice is van invloed zijn op tevredenheid. Als je klanten snel en professioneel helpt, zijn ze tevredener.
 • Betrouwbaarheid: Klanten hechten veel waarde aan betrouwbaarheid. Als producten of diensten vaak falen of als er veel problemen zijn met de klantenservice, neemt de klanttevredenheid af.
 • Gemak: Klanten waarderen gemak en willen vaak een probleemloze ervaring hebben bij het kopen van producten of het afnemen van diensten. Als het aankoopproces of de dienstverlening eenvoudig en duidelijk is, leidt dat tot hogere tevredenheid.
 • Merkreputatie: Een goede reputatie van het merk bevordert klanttevredenheid. Klanten vertrouwen meer op merken met een goede reputatie en zijn vaak tevredener over hun producten of diensten.
 • Emotionele factoren: Klanten voelen zich – bewust of onbewust – op emotioneel niveau vaak betrokken bij het product of de dienst. Bijvoorbeeld vanwege persoonlijke voorkeuren, culturele factoren of de sociale context. Weet je deze emotionele factoren aan te spreken dan kan dat leiden tot hogere klanttevredenheid.

Waarom klanttevredenheid meten?

Klanttevredenheid meet je om inzicht te krijgen in de beleving en meningen van klanten over jouw bedrijf en de producten of diensten die je aanbiedt. Het is een belangrijke KPI, omdat het je in staat stelt te begrijpen hoe goed je presteert op het gebied van klantenservice, klantbehoud en tevredenheid.

Hier zijn enkele redenen waarom veel organisaties klanttevredenheid meten:

 • Identificeren van problemen: Door tevredenheid van klanten te meten, ontdekken bedrijven waar ze tekortschieten in de ogen van de klant, zoals problemen met productkwaliteit, klantenservice of levering. Dit stelt hen in staat om gerichte verbeteringen aan te brengen en problemen op te lossen voordat ze verergeren.
 • Klantbehoud: Tevreden klanten neigen eerder om herhaalaankopen te doen, wat weer leidt tot een hoger klantbehoud en loyaliteit. Door tevredenheid te meten, achterhaal je de redenen waarom klanten weggaan en hoe je klanten beter kunt behouden.
 • Verbeteren van de klantervaring: Door te begrijpen wat klanten willen en verwachten van een bedrijf, kunnen bedrijven hun producten en diensten verbeteren en een betere klantervaring bieden.
 • Concurrerend voordeel: Bedrijven die een hoge klanttevredenheid hebben, onderscheiden zich van hun concurrenten en behalen een concurrentievoordeel door hun reputatie en imago uit te bouwen.

Het meten van klanttevredenheid helpt bedrijven om hun prestaties te verbeteren, de klantervaring te optimaliseren en een duurzaam concurrentievoordeel op te bouwen. Er zijn verschillende manieren om de klanttevredenheid te meten.

Hoe meet je klanttevredenheid

Hoe meet je de klanttevredenheid?

Enkele veelgebruikte methoden om de klanttevredenheid te meten:

 • Klanttevredenheidsenquêtes: Dit is de meest voorkomende methode om de klanttevredenheid te meten. Bedrijven gebruiken enquêtes om feedback te verzamelen over de klantervaring en hoe deze te verbeteren. Deze enquêtes kun je online, telefonisch of via e-mail afnemen.
 • Klantfeedbackformulieren: Dit zijn formulieren die klanten invullen om feedback te geven over de aangekochte producten of afgenomen. Deze formulieren geef je bijvoorbeeld aan het einde van een aankoop af of stel je online beschikbaar.
 • Net Promoter Score (NPS): Dit is een methode om de klanttevredenheid te meten door middel van één enkele vraag: “Hoe waarschijnlijk is het dat u ons zou aanbevelen aan een vriend of collega?” Klanten beantwoorden deze vraag op een schaal van 0-10, waarbij 0 staat voor ‘zeer onwaarschijnlijk’ en 10 voor ‘zeer waarschijnlijk’.
 • Social media monitoring: Door sociale media te monitoren kun je er ook achter komen wat klanten over jouw bedrijf zeggen en hoe zij de dienstverlening of de producten ervaren. Dit helpt te begrijpen wat klanten belangrijk vinden en waar ruimte is voor verbetering.
 • Klachtenregistratie: Het bijhouden van klachten en de manier waarop je deze afhandelt, geeft ook inzicht in de klanttevredenheid. Zo kun je analyseren waar verbeteringen nodig zijn.

Het meten van de tevredenheid van klanten is belangrijk om te begrijpen hoe klanten de producten en diensten van een bedrijf ervaren. Het geeft bedrijven de mogelijkheid om verbeteringen door te voeren en de klantervaring te verbeteren.

Welke factoren zijn van invloed op de tevredenheid van klanten?

Een belangrijk aspect van klanttevredenheid is het begrip dat klanten niet alleen tevreden moeten zijn met het product of de dienst die je levert, maar ook met de algehele ervaring die ze hebben gehad met het bedrijf. Dan praat je over aspecten als de klantenservice, de website, de verpakking en verzending, en de facturering. Bedrijven die zich richten op het creëren van een positieve ervaring voor hun klanten, hebben vaak een hogere klanttevredenheid en een betere reputatie dan ondernemingen die dit niet doen.

Tevredenheid is niet alleen belangrijk voor het behouden van bestaande klanten, maar ook voor het aantrekken van nieuwe klanten. Tevreden klanten komen eerder terug en delen vaker positieve beoordelingen en aanbevelingen met anderen. Dit kan leiden tot een grotere klantenkring en meer omzet.

Het is belangrijk om op te merken dat klanttevredenheid niet hetzelfde is als klantloyaliteit. Klantloyaliteit betekent dat klanten blijven terugkeren naar een bedrijf en herhaaldelijk aankopen doen. Hoewel klanttevredenheid een belangrijke factor is bij het opbouwen van klantloyaliteit, zijn er andere factoren die van invloed zijn op het gedrag van de klant, zoals prijs, kwaliteit en gemak.

Om de klanttevredenheid te verbeteren, moet je regelmatig feedback van klanten verzamelen en deze gebruiken om verbeteringen door te voeren. Je moet ook investeren in de juiste training voor medewerkers om een positieve klantenservice-ervaring te bieden. Neem je de klanttevredenheid serieus en streef je actief naar verbetering, dan kun je een concurrentievoordeel behalen en de klantenkring en omzet vergroten.

Wat levert klanttevredenheid op?

Klanttevredenheid is van groot belang voor bedrijven omdat het diverse voordelen kan opleveren. Hieronder staan enkele belangrijke voordelen van klanttevredenheid:

 • Klantbehoud: Klanttevredenheid is een belangrijke factor voor klantbehoud. Tevreden klanten blijven langer bij een bedrijf en doen vaker herhalingsaankopen. Dit vermindert de noodzaak om voortdurend nieuwe klanten te werven.
 • Verhoogde klantloyaliteit: Klanttevredenheid leidt tot verhoogde klantloyaliteit. Loyaliteit is belangrijk voor bedrijven omdat loyale klanten minder prijsgevoelig zijn en minder snel geneigd zijn over te stappen naar een concurrent.
 • Positieve mond-tot-mondreclame: Tevreden klanten maken eerder positieve mond-tot-mondreclame. Dit kan nieuwe klanten en een verbeterd imago van het bedrijf opleveren.
 • Verbeterde bedrijfsresultaten: Tevreden klanten leidt tot verbeterde bedrijfsresultaten, omdat zij vaker nog een aankoop doen en minder snel klachten indienen. Hogere omzet en betere winstmarges kunnen dan een gevolg zijn.
 • Verbeterd imago: Klanttevredenheid levert een verbeterd imago van het bedrijf op. Organisaties die bekend staan om hun goede klantervaring hebben een betere reputatie en worden gezien als betrouwbaar en professioneel.

Hoe kan een document management systeem de tevredenheid van klanten helpen te vergroten?

Een document management systeem (DMS) kan helpen om de klanttevredenheid te vergroten door het verbeteren van de efficiëntie en nauwkeurigheid van bedrijfsprocessen. Hier zijn enkele manieren waarop een DMS zoals DigiOffice Enterprise bijdraagt aan een hogere klanttevredenheid:

 • Snellere responstijd: Met een DMS reageren klantgerichte teams sneller op verzoeken van klanten, omdat zij direct bij alle benodigde informatie kunnen. Informatie die op één centrale plek te vinden is. Dit verkort de tijd die nodig is om een klantverzoek af te handelen en voorziet klanten sneller van antwoorden.
 • Betere gegevensbeveiliging: Een DMS zorgt voor een veilige opslag van klantgegevens en beperkt de toegang tot vertrouwelijke informatie tot geautoriseerde gebruikers. Een geruststelling naar klanten dat hun informatie veilig is en dat het bedrijf hun privacy serieus neemt.
 • Verbeterde nauwkeurigheid: Het gebruik van een DMS verbetert de nauwkeurigheid van gegevens en vermindert de kans op fouten veroorzaakt door (handmatige) invoer van gegevens op één plek te doen. Dit verhoogt de kwaliteit van de dienstverlening en vergroot het vertrouwen van klanten.
 • Verhoogde transparantie: Met een DMS kun je klanten gemakkelijk toegang geven tot hun eigen informatie, zoals facturen, offertes en contracten. Dit vergroot de transparantie en versterkt het vertrouwen van klanten.
 • Verbeterde samenwerking: Een DMS verbetert de samenwerking tussen verschillende afdelingen en teams. Met als resultaat een betere onderlinge coördinatie en communicatie. Dit verhoogt de efficiëntie verhogen en verkort de tijd die nodig is om aanvragen van klant af te handelen.
Handboek DMS Strategie

Handboek DMS

Effectief documentbeheer is niet alleen nuttig, maar vaak ook noodzakelijk. Dat begint met een goede strategie, die leidend is voor hoe de organisatie omgaat met informatie.

In dit handboek:

 • Waarom bedrijven investeren in een DMS strategie?
 • Welke doelen bereik je met effectief documentbeheer?
 • Hoe staat het documentbeheer in jouw bedrijf ervoor?
 • Hoe ontwikkel je een toekomstbestendige DMS strategie?

Een DMS zoals DigiOffice Enterprise is een waardevol hulpmiddel voor bedrijven die de klanttevredenheid willen vergroten. Het helpt bij het verbeteren van de efficiëntie, nauwkeurigheid, veiligheid en transparantie van bedrijfsprocessen. En draagt zo bij aan een betere klantervaring en hogere klanttevredenheid.

Gerelateerde artikelen

Contact opnemen met DigiOffice

Heb je een vraag of wil je een adviseur spreken?
Laat dan hieronder een bericht achter of bel naar 0348 – 46 55 00