Wat is klanttevredenheid en waarom is het belangrijk?

Klanttevredenheid is de mate waarin een klant tevreden is over de producten, diensten of de algehele ervaring van een bedrijf. Het is een belangrijk aspect van het succes van een bedrijf, omdat tevreden klanten meer geneigd zijn om terug te keren en herhaalaankopen te doen, en vaak positieve mond-tot-mondreclame genereren.

In dit artikel

Wat is klanttevredenheid?

Klanttevredenheid kan worden beschouwd als een belangrijke KPI (Key Performance Indicator) voor een bedrijf. Het is een meetbare indicator die aangeeft hoe tevreden klanten zijn met de producten of diensten van een bedrijf en hun algemene ervaring met het bedrijf. Bedrijven kunnen verschillende methoden gebruiken om klanttevredenheid te meten, zoals enquêtes, feedbackformulieren of klantbeoordelingen op sociale media of review platforms.

Het monitoren van klanttevredenheid als een KPI kan helpen bij het identificeren van potentiële problemen of gebieden die verbeterd kunnen worden om de algehele klanttevredenheid te verbeteren. Een hogere klanttevredenheid kan leiden tot hogere klantloyaliteit, hogere verkoopcijfers en een betere reputatie van het bedrijf.

Door welke factoren wordt klanttevredenheid beïnvloed?

De tevredenheid van klanten kan door verschillende factoren worden beïnvloed, waaronder:

 • Kwaliteit van het product of de dienst: Klanten zullen meer tevreden zijn als het product of de dienst van hoge kwaliteit is en voldoet aan hun verwachtingen.
 • Prijs: De prijs van het product of de dienst kan van invloed zijn op de klanttevredenheid. Als klanten het gevoel hebben dat ze waar voor hun geld krijgen, zullen ze over het algemeen meer tevreden zijn.
 • Klantenservice: De manier waarop klanten worden behandeld door het bedrijf en de klantenservice kan van invloed zijn op hun tevredenheid. Als klanten snel en professioneel worden geholpen, zullen ze meer tevreden zijn.
 • Betrouwbaarheid: Klanten hechten veel waarde aan betrouwbaarheid. Als producten of diensten vaak falen of als er veel problemen zijn met de klantenservice, zal de klanttevredenheid afnemen.
 • Gemak: Klanten waarderen gemak en willen vaak een probleemloze ervaring hebben bij het kopen van producten of het gebruikmaken van diensten. Als het proces om een aankoop te doen of om ondersteuning te krijgen eenvoudig en duidelijk is, zal dat leiden tot hogere tevredenheid.
 • Merkreputatie: Een goede reputatie van het merk kan klanttevredenheid bevorderen. Klanten vertrouwen meer op merken met een goede reputatie en zijn vaak meer tevreden over producten of diensten van deze merken.
 • Emotionele factoren: Klanten kunnen zich op emotioneel niveau betrokken voelen bij het product of de dienst, bijvoorbeeld vanwege persoonlijke voorkeuren, culturele factoren of de sociale context. Als deze emotionele factoren worden aangesproken, kan dat leiden tot hogere klanttevredenheid.

Waarom klanttevredenheid meten?

Klanttevredenheid wordt gemeten om inzicht te krijgen in de percepties en meningen van klanten over het bedrijf en de producten of diensten die het bedrijf aanbiedt. Het is een belangrijke KPI voor bedrijven omdat het hen in staat stelt te begrijpen hoe goed ze presteren op het gebied van klantenservice, klantbehoud en tevredenheid.

Hier zijn enkele redenen waarom bedrijven klanttevredenheid meten:

 • Identificeren van problemen: Door tevredenheid van klanten te meten, kunnen bedrijven identificeren waar ze tekortschieten in de ogen van de klant, zoals problemen met productkwaliteit, klantenservice of levering. Dit stelt bedrijven in staat om gerichte verbeteringen aan te brengen en problemen op te lossen voordat ze escaleren.
 • Klantbehoud: Tevreden klanten zijn meer geneigd om terug te keren en herhaalaankopen te doen, wat leidt tot een hogere klantbehoud en loyaliteit. Door de tevredenheid te meten, kunnen bedrijven de redenen achterhalen waarom klanten weggaan en hoe ze hun klanten beter kunnen behouden.
 • Verbeteren van de klantervaring: Door te begrijpen wat klanten willen en verwachten van een bedrijf, kunnen bedrijven hun producten en diensten verbeteren en een betere klantervaring bieden.
 • Concurrerend voordeel: Bedrijven die een hoge klanttevredenheid hebben, kunnen zich onderscheiden van hun concurrenten en een concurrentievoordeel behalen door hun reputatie en imago op te bouwen.

Het meten van klanttevredenheid helpt bedrijven om hun prestaties te verbeteren, de klantervaring te optimaliseren en een duurzaam concurrentievoordeel op te bouwen. Er zijn verschillende manieren om de klanttevredenheid te meten.

Hoe meet je klanttevredenheid

Hoe meet je de klanttevredenheid?

Enkele veelgebruikte methoden om de klanttevredenheid te meten:

 • Klanttevredenheidsenquêtes: Dit is de meest voorkomende methode om de klanttevredenheid te meten. Bedrijven gebruiken enquêtes om feedback te verzamelen over de klantervaring en hoe deze kan worden verbeterd. Deze enquêtes kunnen online, telefonisch of via e-mail worden afgenomen.
 • Klantfeedbackformulieren: Dit zijn formulieren die klanten kunnen invullen om feedback te geven over de producten of diensten die zij hebben ontvangen. Deze formulieren kunnen bijvoorbeeld aan het einde van een aankoop worden gegeven of online beschikbaar worden gesteld.
 • Net Promoter Score (NPS): Dit is een methode om de klanttevredenheid te meten door middel van één enkele vraag: “Hoe waarschijnlijk is het dat u ons zou aanbevelen aan een vriend of collega?” Klanten kunnen deze vraag beantwoorden op een schaal van 0-10, waarbij 0 staat voor “zeer onwaarschijnlijk” en 10 voor “zeer waarschijnlijk”.
 • Social media monitoring: Bedrijven kunnen de sociale media monitoren om te zien wat klanten over hen zeggen en hoe zij hun producten of diensten ervaren. Dit kan helpen om te begrijpen wat klanten belangrijk vinden en waar er ruimte is voor verbetering.
 • Klachtenregistratie: Het bijhouden van klachten en de manier waarop deze worden afgehandeld, kan ook inzicht geven in de klanttevredenheid. Bedrijven kunnen de klachtenanalyseren om te zien waar er verbeteringen nodig zijn.

Het meten van de tevredenheid van klanten is belangrijk om te begrijpen hoe klanten de producten en diensten van een bedrijf ervaren. Het geeft bedrijven de mogelijkheid om verbeteringen door te voeren en de klantervaring te verbeteren.

Welke factoren zijn van invloed op de tevredenheid van klanten?

Een belangrijk aspect van klanttevredenheid is het begrip dat klanten niet alleen tevreden moeten zijn met het product of de dienst die ze hebben ontvangen, maar ook met de algehele ervaring die ze hebben gehad met het bedrijf. Dit omvat aspecten zoals de klantenservice, de website, de verpakking en verzending, en de facturering. Bedrijven die zich richten op het creëren van een positieve ervaring voor hun klanten, hebben vaak een hogere klanttevredenheid en een betere reputatie dan bedrijven die dit niet doen.

Tevredenheid is niet alleen belangrijk voor het behouden van bestaande klanten, maar ook voor het aantrekken van nieuwe klanten. Tevreden klanten zullen eerder terugkomen en meer geneigd zijn om positieve beoordelingen en aanbevelingen te delen met anderen. Dit kan leiden tot een grotere klantenkring en meer omzet voor het bedrijf.

Het is belangrijk om op te merken dat klanttevredenheid niet hetzelfde is als klantloyaliteit. Klantloyaliteit betekent dat klanten blijven terugkeren naar een bedrijf en herhaaldelijk aankopen doen. Hoewel klanttevredenheid een belangrijke factor is bij het opbouwen van klantloyaliteit, zijn er andere factoren die van invloed zijn op het gedrag van de klant, zoals prijs, kwaliteit en gemak.

Om de klanttevredenheid te verbeteren, moeten bedrijven regelmatig feedback van klanten verzamelen en deze gebruiken om verbeteringen door te voeren. Bedrijven moeten ook investeren in de juiste training voor hun medewerkers om een positieve klantenservice-ervaring te bieden. Bedrijven die de klanttevredenheid serieus nemen en er actief naar streven deze te verbeteren, kunnen een concurrentievoordeel behalen en hun klantenkring en omzet vergroten.

Wat levert klanttevredenheid op?

Klanttevredenheid is van groot belang voor bedrijven omdat het diverse voordelen kan opleveren. Hieronder staan enkele belangrijke voordelen van klanttevredenheid:

 • Klantbehoud: Klanttevredenheid is een belangrijke factor voor klantbehoud. Tevreden klanten blijven langer bij een bedrijf en zullen vaker herhalingsaankopen doen. Dit vermindert de noodzaak om voortdurend nieuwe klanten te werven.
 • Verhoogde klantloyaliteit: Klanttevredenheid leidt tot verhoogde klantloyaliteit. Loyaliteit is belangrijk voor bedrijven omdat loyale klanten minder prijsgevoelig zijn en minder snel geneigd zijn om over te stappen naar een concurrent.
 • Positieve mond-tot-mondreclame: Tevreden klanten zijn eerder geneigd om positieve mond-tot-mondreclame te maken. Dit kan leiden tot nieuwe klanten en een verbeterd imago van het bedrijf.
 • Verbeterde bedrijfsresultaten: Te vrede klanten kan leiden tot verbeterde bedrijfsresultaten, omdat tevreden klanten vaker herhalingsaankopen doen en minder snel geneigd zijn om klachten in te dienen. Dit leidt tot hogere omzetten en betere winstmarges.
 • Verbeterd imago: Klanttevredenheid kan ook leiden tot een verbeterd imago van het bedrijf. Bedrijven die bekend staan om hun goede klantervaring hebben een betere reputatie en worden gezien als betrouwbaar en professioneel.
 • Klanttevredenheid kan leiden tot diverse voordelen voor bedrijven. Het kan leiden tot hogere klantloyaliteit, positieve mond-tot-mondreclame, verbeterde bedrijfsresultaten en een verbeterd imago van het bedrijf. Daarom is het van groot belang om de klanttevredenheid te meten en te verbeteren waar nodig.

Hoe kan een document management systeem de tevredenheid van klanten helpen te vergroten?

Een document management systeem (DMS) kan helpen om de klanttevredenheid te vergroten door het verbeteren van de efficiëntie en nauwkeurigheid van bedrijfsprocessen. Hier zijn enkele manieren waarop een DMS zoals DigiOffice Enterprise kan bijdragen aan een hogere klanttevredenheid:

 • Snellere responstijd: Met een DMS kunnen klantgerichte teams sneller reageren op verzoeken van klanten door toegang te hebben tot alle benodigde informatie op één centrale locatie. Dit kan de tijd die nodig is om een klantverzoek af te handelen, verkorten en klanten sneller antwoorden geven.
 • Betere gegevensbeveiliging: Een DMS zorgt voor een veilige opslag van klantgegevens en beperkt de toegang tot vertrouwelijke informatie tot geautoriseerde gebruikers. Dit kan klanten geruststellen dat hun informatie veilig is en dat het bedrijf hun privacy serieus neemt.
 • Verbeterde nauwkeurigheid: Het gebruik van een DMS kan de nauwkeurigheid van gegevens verbeteren door het verminderen van fouten veroorzaakt door handmatige invoer van gegevens. Dit kan de kwaliteit van de dienstverlening verhogen en het vertrouwen van klanten vergroten.
 • Verhoogde transparantie: Met een DMS kunnen klanten gemakkelijk toegang krijgen tot hun eigen informatie, zoals facturen, offertes en contracten. Dit kan de transparantie vergroten en het vertrouwen van klanten in het bedrijf versterken.
 • Verbeterde samenwerking: Een DMS kan de samenwerking tussen verschillende afdelingen en teams verbeteren, wat kan resulteren in een betere coördinatie en communicatie. Dit kan de efficiëntie verhogen en de tijd die nodig is om klantverzoeken af te handelen, verkorten.
Handboek DMS Strategie

Handboek DMS

Effectief documentbeheer is niet alleen nuttig, maar vaak ook noodzakelijk. Dat begint met een goede strategie, die leidend is voor hoe de organisatie omgaat met informatie.

In dit handboek:

 • Waarom bedrijven investeren in een DMS strategie
 • Welke doelen bereik je met effectief documentbeheer?
 • Hoe staat het documentbeheer in jouw bedrijf ervoor?
 • Hoe ontwikkel je een toekomstbestendige DMS strategie?

Een DMS zoals DigiOffice Enterprise kan een waardevol hulpmiddel zijn voor bedrijven die de klanttevredenheid willen vergroten. Het kan helpen bij het verbeteren van de efficiëntie, nauwkeurigheid, veiligheid en transparantie van bedrijfsprocessen, en zo bijdragen aan een betere klantervaring en hogere klanttevredenheid.

Gerelateerde artikelen

Contact opnemen met DigiOffice

Heb je een vraag of wil je een adviseur spreken?
Laat dan hieronder een bericht achter of bel naar 0348 – 46 55 00